Begonia Rex Escargot - light art installation commissioned by Høgås primary school in Notodden, Norway, 2014


Rex Begonia is any of numerous tropical plants, usually rhizomatous hybrid derived from East Indian. Commonly known as King Begonia. Begonia rex hybrids have been developed and are prized for their colorfully patterned and intriguingly shaped leaves Begonia Rex ”Escargot” gets its name from the unique way that the leaf curls in on itself, creating a spiral effect that resembles the shell of a snail. Begonia Rex ”Escargot” is growing from a thick, fleshy rhizome that grows just below the surface of the soil. Begonia Rex was described in 1857 by Jules Antoine Adolph Henri Putzeys.


The installation is composed of six photographs of Begonia leaves - laser printed on Opal Acrylic. The real leaves were dried flat until they were almost transparent. Furthermore, the leaves were illuminated below and photographed from above. This gave detailed map of begonias "skeleton" and "veins". Acrylic leaves are cropped around the edge.


There is mounted a light box with LED-light stripes behind each leave. The LED light under each leaf, can be dimmed using two remote controlers.


Begonia Rex Escargot - light Art Installation (380X536cm)

   En dag gikk jeg forbi en blomsterbutikk. Utenfor butikken, på en trebenk sto det noen planter til halv pris. Det var plantene ingen ville ha og butikken ville helst rydde dem vekk. Blant lange, tynne, tykke, frodige, asketiske, gamle, visnede salgplanter så jeg en snegleform – det var Begonia Rex Escargot. Jeg kjøpte planten og tok den med meg på atelier. Jo mer jeg så på Escargot jo mer fascinert ble jeg. Jeg strøk sneglebladene forsiktig på deres delikate pels. Undret meg over det intelligente og komplekse designet. Jeg klipte noen blader og tørket dem mellom sidene i en bok. Da bladene var helt tørket og nesten gjennomsiktige, begynte jeg å studere «topografi av terrenget» gjennom lupen. Det var et kart, med næringstransportveier, med små gjennomsiktige pelstrær, med silkedaler og fløyelfjell. Hvert blad var en egen flat planet, med bølgete horisont.


Men, etter flere besøk i ulike blomsterbutikker har forstått at min begonia ikke er unik. Jeg har erfart sorgen som den Lille Prinsen i boken til Antoine de Saint-Exupery har opplevd da han oppdaget at rosen han var forelsket i ikke var unik, at det fantes tusenvis av like roser. Hans kjærlighet ble utsatt for prøve.


«Og han følte seg svært ulykkelig. Blomsten hans hadde sagt at den var den eneste i sitt slag i hele verden. Og her stod fem tusen av nøyaktig samme sort i en eneste hage!


Men han forstå at hans rose var unik fordi det er den som lærte han å gi og å elske.


«- En eller annen som tilfeldigvis kommer forbi, vil kanskje si at dere(roser) er akkurat som min rose. Men den betyr mer helt alene enn alle dere til sammen. For det er den jeg har gitt vann, det er den jeg har satt under en glassklokke, det er den jeg stilte et skjermbrett foran. [...] Det er den som er min rose.»


Selv om ordet Konge i tittelen til min Begonia antyder noe eksklusiv, er begoniaer masseproduserte og nesten engangsbruks gjenstander slik Julestjerner er. Men det er denne jeg har sett blant andre planter, denne har jeg vannet, fjernet visne blader og studerte for å lære mer om henne. Det er hun som tok meg på en reise med lupe til landskapet jeg har aldri sett før. Det er hun, masseprodusert, lærte meg at det unike ligger i relasjonen vi har til verden og sympati for det mangfoldet verden er laget av. Jeg prøver å huske at til og med noe så alminnelig som gress er sammensatt av unike strå.


Jeg håper at denne skinnende begoniaen i utsmykkingen kan vekke oppmerksomheten for alle planter, uansett hvor unike de er, hvor kommer de fra og hvordan de ser ut. At den kan oppfordre barn og voksne å gå varsomt på knærne med lupe i en blomstereng og oppdage dens parallelle mikroverden vi ikke kan delta i fordi vi er giganter.





Sitatene fra boken: Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupery (ISBN 978-82-03-25128-3)

Installasjonen består av seks fotografier, ca. 16 ganger forstørret Begonia Rex Escargot blader. Fotografiene er laser-trykket på Opal akryl plater. Akryl bladene er beskjært rundt kanten. De virkelige bladene av begonia ble tørket flat til de var nesten gjennomsiktig. Videre ble bladene belyst nedenfor og fotografert ovenfra. Dette ga et detaljert kart over bladets nervatur ("skjelettet").


Bak hvert akryl-blad er det montert en lyskasse med LED-lys. LED lyset under hvert blad kan dimmes ved hjelp av to fjernkontrollere.


Rex Begoniaer, kjent som Konge Begoniaer finnes som ville planter i nord-vest India og i Kina. Begonia rex er verdsatt for sine fargerike mønstre og spennende form på blader. Gjennom årene har mennesker pollinert og krysset begoniaer med hverandre for å skape nye arter. Begoniaene er masseprodusert for deres skjønnhet og visuelle kvaliteter.


I min installasjon har jeg brukt en av Rex begoniaer som heter Escargot. Begonia Rex Escargot har fått navnet sitt fra den unike måten bladene krøller seg på, og skaper en spiral som ligner på skallet av en snegle.